سیستم اتوپایلت یا خودکار مغز ما بسیار ناخودآگاه و سریعه و تصمیمگیری و فعالیتهای روزانه ما رو بسیار راحت میکنه. همچنین این سیستم در ایجاد عادات ما نیز بسیار موثره. اما این سیستم هوشمند گاهی ممکنه به ضرر ما کار کنه و رفتارهای منفی و مخربی مثل خود سرزنشگری
رو در ما به عادت تبدیل میکنه.
برای جلوگیری از این اتفاق، لازمه که از عادات، رفتارها و الگوهای فکری آگاه باشیم و اونهایی رو که مخرب هستند رو شناسایی کنیم تا از این سیستم خودکار به نفع خودمون استفاده کنیم.
حالت اتوپایلت مغز ما
تا حالا شده برای رفتن به خونه یا جایی رانندگی کنی، اما وقتی رسیدی به مقصد با خودت فکر کنی که: اصلا چطوری این همه راه رو رانندگی کردم و چطوری رسیدم که خودم نفهمیدم؟
جوابش اینه که هنگامی که یک الگوی رفتاری یا فکری بارها و بارها در ما تکرار بشه، مغز در نهایت اون الگو رو برای ما به فرآیند خودکار تبدیل میکنه تا انرژی ذخیره کنه. در این حالت میگن مغز روی حالت اتوپایلت (Autopilot) یا ناهشیار قرار گرفته.
اتوپایلوت در واقع یک مکانیزم حفاظتیه که مغز برای جلوگیری از هدر دادن انرژی ازش استفاده میکنه و به ما این امکان رو میده تا انرژی ذهنمون رو برای تجربیات جدیدتری ذخیره کنیم. اما این موضوع یک مشکلی داره!
گاهی اوقات این حالت اتوپایلوت، به ضرر ما تموم میشه چون که باعث میشه رفتارهایی در ما تبدیل به عادت بشه که اصلا برای ما مفید نیستن و اونها رو به صورت ناخودآگاه انجام میدیم! به عنوان مثال: اگر مرتبا خودت رو سرزنش میکنی و گفتگوی ذهنی منفی داری، ممکنه در موقعیتهای مختلف حتی بدون اینکه متوجه باشی شروع به سرزنش کردن خودت کنی و این باعث میشه که اعتماد به نفس و عزتنفست خدشهدار بشه.
از کجا بفهمیم در این حالت قرار داریم؟
- کارهای روزمرهات رو بدون فکر انجام میدی.
- جزئیات برخی مسائل رو به خاطر نمیاری.
- به اهدافت اهمیت نمیدی.
- زندگی برات بیمعنی شده.
- به کارهایی که نمیخوای انجام بدی جواب «بله» میدی چون از نیازهای خودت مطمئن نیستی.
- به هیچ چیزی احساس خاصی نداری.
- احساس میکنی از دیگران فاصله گرفتی.
- روزت رو با فعالیتهای بیهوده و بیهدف میگذرونی.
شما کدوم یک از موارد ۱ تا ۸ رو تجربه کردین؟